Kandit gradi novu tvornicu vrijednu 20 milijuna eura

Bez autora
Mar 17 2013

Jedan od naših najpoznatijih konditorskih proizvođača Kandit iz Osijeka započeo je gradnju svoje nove tvornice vrijedne 20 milijuna eura. Do kraja ove ili najkasnije početkom sljedeće godine na prostor novoformirane Gospodarske zone Nemetin u Osijeku preselit će se kompletan proizvodni pogon ove tvrtke u vlasništvu poduzetnika Mirka Grbešića iz Širokog Brijega, koji je vlasnik Kandita postao prije godinu i pol dana. Svečanosti početka radova nazočili su predstavnici lokalne vlasti, pri čemu se direktor Kandita Mario Müller zahvalio gradonačelniku Krešimiru Bubalo na danim olakšicama. Grad je naime Kanditu smanjio komunalni doprinos sa 45 na 15 kuna po četvornom metru, a tako će biti i s drugim zainteresiranim ulagačima. Onima koji planiraju proizvoditi i izvoziti otvara se i mogućnost kupovine zemljišta za 6 eura, a na raspolaganju je ukupno 100 hektara.

Kandit gradi novu tvornicu vrijednu 20 milijuna euraJedan od naših najpoznatijih konditorskih proizvođača Kandit iz Osijeka započeo je gradnju svoje nove tvornice vrijedne 20 milijuna eura.

Do kraja ove ili najkasnije početkom sljedeće godine na prostor novoformirane Gospodarske zone Nemetin u Osijeku preselit će se kompletan proizvodni pogon ove tvrtke u vlasništvu poduzetnika Mirka Grbešića iz Širokog Brijega, koji je vlasnik Kandita postao prije godinu i pol dana.

Svečanosti početka radova nazočili su predstavnici lokalne vlasti, pri čemu se direktor Kandita Mario Müller zahvalio gradonačelniku Krešimiru Bubalo na danim olakšicama.

Grad je naime Kanditu smanjio komunalni doprinos sa 45 na 15 kuna po četvornom metru, a tako će biti i s drugim zainteresiranim ulagačima. Onima koji planiraju proizvoditi i izvoziti otvara se i mogućnost kupovine zemljišta za 6 eura, a na raspolaganju je ukupno 100 hektara.

- Za nas je ovo iznimno važan projekt, no osim same zgrade još su nam bitnije investicije u proizvodna postrojenja koje će Kanditu omogućiti da bude što je bio nekada - jak regionalni igrač u ovoj branši. Očekujem da ćemo osigurati stabilnost radnih mjesta i danas-sutra omogućiti i eventualna nova zapošljavanja. U 2012. godini imali smo rast od 20-tak posto, u prva dva mjeseca ove godine oko 35 posto. Imamo 340 stalno zaposlenih, u sezonama primamo i 40-50 sezonaca - rekao je direktor Kandita, napomenuvši kako su za ovaj projekt dobili i subvencioniranu kamatnu stopu od HBOR-a od 3 posto.

Müller je dodao i kako je nova tvornica važna i u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, jer će njome Kandit povećati svoju konkurentnost, no istaknuo je i problem uvođenja carine u dijelu tržišta zemalja CEFTA-e, posebno pri tome istaknuvši Makedoniju i Kosovo, gdje je Kandit značajno zastupljen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik